Gouda, echo’s uit een ver verleden - Prenten Pagina

 

Een serie prenten en tekeningen van historische Goudse gebouwen, stadspoorten en straten

 

 

 

 

    Het oude Goudse stadhuis op de Markt is een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland. Het is gebouwd na de laatste grote stadsbrand en uit natuursteen opgetrokken tussen 1448 en 1450  

 

    In de loop van de eeuwen zijn veel oude stadspoorten verloren gegaan. Na de opheffing van de vestingstatus van veel steden werden de wallen geslecht en veel poorten gesloopt zo ook jammerlijk de Goudse Stadspoorten. Hier een overzicht van deze verdedigingswerken.  

 

    Goudse historische straten herleven in oude prenten  

 

   

Gouda telt vele monumenten. Dat maakt de stad tot een rijke historische stad. Gouda is natuurlijk vooral beroemd om z’n historische binnenstad. Daar staan ook de meeste monumentale gebouwen. Hier een beknopt overzicht.

 
 

 

    De Sint-Janskerk te Gouda is met 123 meter de langste kerk van Nederland. De uiterlijke vorm is die van een gotische kruisbasiliek, het interieur met de rondbogen vertoont invloeden van de renaissance. Het zijn echter de gebrandschilderde ramen die de kerk wereldberoemd hebben gemaakt, zij staan bekend als de 'Goudse Glazen'.  


 

    De grootste stad aan de rivier de IJssel is Gouda. Het getij dringt steeds vanuit zee tot Gouda door waardoor vroeger de grachten in de stad met vers water doorgespoeld konden worden.  


 

   

 

 


Totaal aantal Prenten: 47 | Laatste aanpassing: 13-10-2007

 

</noscript> </div> </body> </html>